Skapa kontrakt
Familjekontrakt
Motivera ditt barn och inspirera till en hälsosam livsstil. Som vuxen kan du tillsammans med en ungdom enkelt konstruera ett kontrakt med krav och belöningar på era egna villkor! Vi på Kontraktsmetoden är med och stöttar!
Kompiskontrakt
Tillsammans med en eller flera kompisar kan du som ungdom skriva ett kontrakt för förvälmående och hälsa. Utmana varandra, testa nya rutiner, få tips och hitta på saker
tillsammans!
Skolkontrakt
Kontraktsmetodens skolkontrakt används som ett vertyg i skolans ANDTS-förebyggande arbete. Vårt Skolkontrakt är utvärderat av Örebro Universitet och Ersta Sköndal Högskola, båda med gott resultat.
Andra metoder
Be Smart – för ungdomar från åk 4-9, boende i Söderhamns Kommun.
Be Smart är en kommunal drogförebyggande verksamhet, och ett verktyg för att skapa gemenskap och en ”vi-känsla” hos barn och ungdomar. Visa att bra val leder till positiva effekter, samt tydliggöra att det är många som väljer att avstå från tobak, alkohol, droger. Vi vill uppmuntra barn och ungdomar att vara rädda om sig själva och andra och visa att det lönar sig att göra smarta val.
Som medlem i Be Smart får du, förutom förmåner, möjlighet att följa med på roliga resor, disco, filmkvällar mm. Medlem blir du genom att skriva under ett digitalt kontrakt (med Bank-ID) tillsammans med din vårdnadshavare.
Tobaksfri duo är ett program som genomförs i skolmiljö och bygger på ett kontrakt mellan en elev och en vuxen.
Programmet består av sex komponenter: den tobaksfria duon (en elev och en vuxen skriver avtal om att vara tobaksfri till skolavslutningen i klass nio), elevinformation om tobak, föräldrainformation om tobak, medlemskort för deltagarna som kan kopplas till rabatter eller chans att vinna priser, årlig försäkran att kontraktet fortfarande gäller och strukturerad undervisning om tobak. Varje skola sätter samman en arbetsgrupp som genomför programmet på skolan.
Vår metod är vetenskapligt utvärderad. Vi kan visa att färre unga börjar med tobak
– och att många vuxna slutar ”på köpet”!
Öckerömetodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder och förhållningssätt till alkoholkonsumtion bland ungdomar. Metoden har beskrivits som en helhetslösning med lokala drogförebyggare i fokus. Uppföljning sker genom årliga lokala drogvaneundersökningar som återrapporteras till föräldrar, politiker och allmänhet. Fokus för metoden är alkohol, men målet är att indirekt påverka även annan drogkonsumtion och normbrytande beteenden. ANDT står för alkohol, narkotika, doping, tobak och kommunen arbetar för att förebygga bruk och missbruk tidigt.
För närvarande arbetar ett tjugotal kommuner enligt Öckerömetoden i varierad grad.
Vi hjälper gärna fler kommuner!